Kto z nas nie chciałby się zdrowo odżywiać, a przy tym nie spędzać całych dni w kuchni? Z nowym Multicookerem
SR-TMX530 ten dylemat szybko przestanie męczyć zwolenników zdrowego trybu życia. Wielofunkcyjne urządzenie do gotowania od Panasonic, posiada 20 programów i szybko zastąpi cały arsenał kuchennych przyborów.
Multicooker SR-TMX530 to produkt dla osób, dbających o właściwe odżywianie, w tym wegetarian, świętujących dziś Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. Osoby te z pewnością docenią sposób gotowania SR-TMX530, który zachowuje witaminy i wartości odżywcze pokarmów oraz sprawia, że w warzywach pozostanie dobroczynny kwas oktadekadienowy i witamina C.
Model SR-TMX530 wpłynie także korzystnie na czas przygotowywania posiłków. Wystarczy włożyć do urządzenia składniki, zamknąć pokrywę, dokonać wyboru programu, a Multicooker sam wykona całą pracę za nas. Potrafi gotować, smażyć, dusić, piec, zapiekać i gotować na parze. Wszystko to przy minimalnym nakładzie pracy „szefa kuchni”.
Urządzenie oferuje możliwość ręcznego nastawiania czasu przygotowania, przesuwając start gotowania nawet o 24 godziny. Multicooker utrzyma także ugotowane danie w cieple nawet przez 12 godzin albo ponownie je podgrzeje.
Kuchenny pomocnik nie tylko urozmaici codzienny jadłospis, ale będzie również doskonale prezentował się w kuchni dzięki kompaktowej i ergonomicznej formie. Z kolei duży i przejrzysty wyświetlacz umożliwi wygodny wybór trybów, ustawienia czasu oraz kontrolę procesu przygotowania posiłku. Urządzenie nie sprawi również kłopotów przy czyszczeniu – wzmocnione dno i nieprzywieralna powierzchnia zapobiegają przypalaniu pokarmów, a misę urządzenia wystarczy wytrzeć wilgotną gąbką i wypłukać wodą. Można również skorzystać z programu Czyszczenie, który usunie zapach i zanieczyszczenia nawet po gotowaniu bardzo aromatycznych i skomplikowanych dań.
Dla osób świętujących Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa Panasonic przygotował kilka kulinarnych propozycji, które z łatwością można przyrządzić w nowym Multicookerze. Na stronie Panasonic dostępnych jest również 101 dodatkowych przepisów stworzonych specjalnie dla użytkowników modelu SR-TMX530.
1. Fritatta z zielonym groszkiem
Składniki
jajka 6 sztuk
bakłażan
cebula 1 sztuka
mrożony zielony groszek – 1 miarka
śmietana 20% 200 ml
parmezan 50 g
masło 1 łyżka
olej roślinny 2 łyżeczki
sól szczypta
czarny mielony pieprz – do smaku
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Bakłażana pokroić w kostkę. Groszek opłukać i osuszyć. Do miski Multicookera włożyć masło i olej roślinny, a następnie – pokrojoną cebulę. Cebulę smażyć przez 3 minuty w programie Smażenie. Trzepaczką ubić jajka ze śmietaną, parmezanem, solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodać groszek i bakłażana, wlać ją do misy Multicookera, wymieszać z cebulą i ustawić program Omlet na 35 minut.
2. Kasza jaglana na mleku z dynią
Składniki
kasza jaglana 1 miarka
surowa dynia 200 g
mleko 3,2% tłuszczu 4 miarki
drobny cukier 1 łyżeczka
masło 10 g
Kaszę jaglaną przepłukać, dynię pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misie Multicookera. Gotować używając programu Owsianka do usłyszenia sygnału dźwiękowego.
3. Pudding ryżowy z jagodami
Składniki
2 miarki białego ryżu
4 miarki mleka pełnotłustego
2 miarki wody
1,5 miarki cukru pudru
100 g jagód (świeżych lub mrożonych)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 buteleczka zapachu wanilinowego
Włączyć program RYŻ i zagotować 2 miarki ryżu w dwóch miarkach wody. Nie trzeba czekać do końca programu. Po 10 minutach wyłączyć garnek. Dodać mleko, cukier, wanilię, nie wyjmując ani nie odcedzając ryżu, wcisnąć przycisk OWSIANKA. Od czasu do czasu zamieszać. Po zakończeniu programu przełożyć ryż do miseczek i posypać świeżymi lub mrożonymi jagodami.
4. Ratattouille
Składniki
bakłażan 1 sztuka
cukinia 2–3 sztuki
pomidory 2–3 sztuki
czerwona papryka 2 sztuki
cebula 2 sztuki
zioła 50 g
czosnek 4 ząbki
oliwa – 50 ml
sól, pieprz do smaku
Pomidory włożyć do wrzątku na 1–2 minuty i zdjąć skórkę. Bakłażany pokroić w kostkę i doprawić 2 łyżeczkami soli. Po 15–30 minutach zlać sok. Włączyć program SMAŻENIE i podsmażyć na oliwie pod przykryciem cebulę pokrojoną w półksiężyce i 2 ząbki czosnku do zeszklenia. Pozostałe warzywa pokroić w dużą kostkę. Do misy włożyć bakłażany, czerwoną paprykę, cukinię, pomidory, gotować w programie GULASZ przez 1,5 godziny. Podczas duszenia danie kilka razy zamieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Po sygnale dźwiękowym dodać 2 ząbki czosnku i zioła, wymieszać.
Smacznego!
Źródło: Informacja prasowa